La red de sendes i camins que travessen el Matarranya mos inviten a recuperar, contemplar i conèixer la importància històrica que van tindrer com a via de comunicació en el passat donant-nos a entendre la necessitat de van tenir per a relacionar-se i entendres entre el pobles, masos i masies veïnes.
Un d’aquests camins, és el que comunica Valljunquera amb la Vall-del-Tormo passant per lo Mas del Llaurador, o dit d’altra manera Lo Mas amb la Vall i Valljunquera. Perfectament senyalitzat el trajecte pot començar-se per qualsevol de les tres viles, caminant o en bicicleta, té un traçat transitable per a xiquets i gent gran. El paisatge que envolta tot el trajecte està ple de pins i carrasques, romès i timós, oliveres i armelers, basses, fonts i pedres que la mà de l’home a anat transformant, ordenant, integrant i fent-les seues en un del patrimonis que envolta al Matarranya més oblidat i en més perill de degradació debut a la relació que ha tingut amb el llauradors i els pastós: les construccions de pedra en sec.
Aquets vells camins, parets, pous, retirs, casetes,…..tots fets de pedra, que trobem a lo llarg de la nostra geografia són pàgines escrites de la nostra historia que fa falta conservar per a les futures generacions i com un recurs socioeconòmic.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home